Förskolegrupper växer

Trots statens satsning på att det ska bli färre barn i förskolegrupperna så har det inte slagit i genom i Bengtsfors, Färgelanda Lilla Edet, Strömstad och Tanum, där har barnen i grupperna i stället blivit fler.

Barngrupperna krymper och personaltätheten ökar - det är trenden inom förskolan i landet efter statsbidraget som infördes förra året. 

Men i vårt område är förändringarna marginella och Färgelanda har de största barngrupperna och den sämsta personaltätheten. 

Trots tillskottet av statliga pengar under 2005 växte barngrupperna i Färgelanda från 19 barn 2004 till 22 barn 2005. 

Det finns inget idealmått på hur stor en barngrupp bör vara på förskolan - det beror på barnens ålder och personliga behov vad som är lämpligt. Men någonstans runt 15 barn är en siffra som ändå nämns som lagom gruppstorlek. Och runt om i landet har den miljard som regeringen delat ut för att minska barngrupperna gett ett genomsnitt på 17 barn vilket är en liten minskning jämfört med 2004.

Och då är det en bra bit kvar till gruppstorleken 1990, innan nedskärningarna i skola och barnomsorg genomfördes - då var genomsnittet 14,4 barn. 

De flesta kommuner i vårt område har ökat personaltätheten en aning mellan 2004 och 2005, det handlar om mindre än ett halvt barn per anställd.

De som minskat gruppstorleken med mer än ett barn är Åmål, från 16 till femton, Munkedal från 17 till 16 och Dals ed från 20 till drygt 18. 

Men i Bengtsfors, Färgelanda Lilla Edet, Strömstad och Tanum har de statliga pengarna inte lett till färre barn i grupperna utan istället har de blivit fler.
Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista