Mer pengar ska korta vårdköerna

Ytterligare 300 miljoner kronor satsas på tre år för att korta köerna och leva upp till vårdgarantin. Det lovar den politiska majoriteten i Västra Götalands-regionen, socialdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet.

- Jag räknar med att vi slutet av det här året i princip kommer att kunna uppfylla vårdgarantin i hela regionen, säger Jonas Andersson, folkpartist och ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, till Sveriges Radio Väst.

400 miljoner har skjutits till redan i år för att genomföra vårdgarantin, som infördes den 1 november förra året. Men troligen kommer den inte att fungera fullt ut vid årets slut. Problemen finns inom ortopedin och delar av den högspecialiserade vården som assisterad befruktning, en del fetmaoperationer och fotkirurgi.

- Det är inte brist på pengar utan brist på läkare inom dessa områden, säger Jonas Andersson.

Det goda livet kallar majoriteten sitt budgetförslag för nästa år -ett förslag som också lägger fast kursen för 2008 och 2009.

Denna valbudget lovar också 100 miljoner kronor till vägar och järnvägar på tre år och 150 miljoner under perioden för att skapa mer jämställda löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista