Mammografin byggs ut - löfte från regionmajoriteten

Mammografin i Västra Götalands-regionen byggs ut. Senast inom två år sänks åldergränsen för bröströntgen från 45 till 40 år. Det lovar den politiska majoriteten i sitt budgetförslag.

- Det finns många kvinnor i den här åldersgruppen som om de kommer in på regelbundna kontroller slipper tragedin med en bröstcancer, säger det socialdemokratiska regionrådet Annelie Stark.

I Västra Götaland kallas alla kvinnor mellan 45 och 69 år till regelbunden mammografiundersökningar. Nu sänks alltså den nedre åldersgränsen. Men socialstyrelsen rekommenderar mammografi för kvinnor mellan 40 och 74 år -en rekommendation som från nästa år blir riktlinjer, som inte är tvingande men ändå skall ses som mer förpliktigande.

- Nästa steg blir efter 2008 då vi tittar på kvinnorna mellan 69 och 74 år, men jag har ingen tidplan, säger Annelie Stark. Det måste finnas personal och undersökningsmöjligheter så det är inte bara en fråga om resurser i pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista