Aborter ökar bland kvinnor över 40

Antalet aborter bland kvinnor över 40 har ökat, medan tonårsaborterna har minskat, visar nya siffror från socialstyrelsen.

Förra året utfördes nästan 35 000 aborter i Sverige. Det är i stort sett lika många som året innan.

Fortfarande görs de allra flesta aborterna i åldergruppen 20-24 år, men det som är anmärkningsvärt är att antalet aborter inom åldersgruppn över 40 år har ökat, och i den gruppen är också upprepade aborter vanligare.

Bland kvinnorna som är över 40 år i Västra Götaland gjorde 6 av 1000 kvinnor abort i Västra Götaland förra året, detta kan jämföras med Stokcholm där siffran var 11 av 1000.

Enligt Emma Nilsson som har varit med och tagit fram rapporten, kan ökningen ha att göra med att vi dels blir äldre när vi skaffar barn och då får vi mer missbildningar och komplikationer. Dessutom förskjuts vår fertila period och det kan också vara en anledning till varför blir det fler aborter i den gruppen.

Bland ungdomar under 19 år så gjorde 22 av 1000 ungdomar i Västra Götaland abort förra året, den siffran är förhållandevis låg om man jämför mot tex Värmland där drygt 28 av 1000 av tonårstjejerna gjorde abort.

När det gäller antalet aborter totalt i vårt område, så utmärker sig Bengtsfors och Lilla Edets kommuner. Bengtsfors kommun har lägst antal aborter med drygt 9 genomförda aborter bland 1000 kvinnor, och Lilla Edet har högst antal aborter. Där gjorde nämligen knappt 27 av 1000 kvinnor abort.

Sverige har de högsta abortsiffrorna i Norden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista