Stenbrist när kinaimport stoppas

Beslutet av Göteborgs Stad att stoppa inköpen av kinesisk sten får konsekvenser hos Bohusläns Kooperativa Stenindustrin.

Företaget är en av två svenska importörer av kinesisk sten och leverenstiderna kommer nu att bli mycket längre.

Det råder en byggboom och sten är ett allt populärare byggmaterial och dessutom väntar en sommarperiod då många trottoarer och gator ska ställas i ordning.

Då används ofta kinesisk sten som bara kostar hälften mot den svenska. Men efter radioprogrammet Kalibers larm i SR P1 om dåliga arbetsförhållanden i kinesisk stenindustri så har alltså storkonsumenten Göteborgs Stad och Uppsala kommun förklarat att det i första hand ska bli svensk sten tills vidare.

Men Bohusläns Kooperativa går redan för högvarv och har svårt att öka produktionen. Det råder nämligen också brist på utbildade stenhuggare.

Samtidigt jobbar man mot sin kinesiska partner och i nästa vecka åker två från företaget till Kina för att klargöra vilka arbetsmiljökrav som ställs för att Bohusläns Kooperativa ska kunna fortsätta att importera därifrån.

Men gatsten och kantsten kan bli en bristvara i sommar om fler följer Göteborgs exempel och stoppar den kinaimporterade stenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista