Stor ökning av tvångsvårdade i Västra Götaland

Antalet tvångsvårdade missbrukare i Västra Götaland ökade med 40 procent under förra året. Orsaken kan enligt länsstyrelsen delvis vara ekonomisk.

Kommunerna har kunnat få en minskad avgift under vårdtiden genom statliga satsningar på förstärkt missbrukarvård.

Den rapport som länsstyrelsen i Västra Götaland tagit fram visar också att antalet kvinnor under 30 år som tvångsvårdats nu är fler än antalet män och att akuta omhändertaganden gjordes i 75 procent av ärendena.

Länsstyrelsen är kritisk till att socialnämnderna tycks använda lagen som en akutlag i stället för en vårdlag. Man menar att nämnderna många gånger väntar med att göra en ansökan om vård till dess att läget blir akut.

Oroande utveckling
-Så var det ju inte tänkt. Som regel är de här missbrukarna kända inom socialtjänsten och har kanske gått år efter år. Det borde vara så att man inser att här finns grund för tvångsvård, säger Birgitta Hettne, socialkonsulent vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till TT.

Den nationella trenden att omedelbara omhändertaganden inte följs av en ansökan om vård stämmer dock inte för Västra Götaland. Där följdes 76 procent av omhändertagandena av en ansökan om vård.

Att andelen kvinnor under 30 år för första gången är fler än antalet män är oroväckande, anser länsstyrelsen. Det följer det allmänna mönstret att kvinnors drogvanor alltmer liknar männens.


”Tål mindre”
-Kvinnor använder alkohol och narkotika på ett helt annat sätt än tidigare. Kvinnor tål mindre än män och kanske kommer tecknen på missbruk tidigare hos kvinnor, säger Birgitta Hettne.

Antalet omhändertaganden enligt lagen om vård av missbrukare i Västra Götaland var 206 stycken under 2005. Tidigare har antalet ärenden varit cirka 150.

I 15 av ärendena var grunden för ingripandet ett missbruk av drogen GHB. Med något undantag gäller detta yngre män. Det är en allvarlig utveckling som kommunerna bör vara uppmärksamma på, skriver författarna.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista