Företagare dömd till samhällstjänst

En 57-årig företagare i Trollhättan dömdes idag av Vänersborgs tingsrätt för skattebrott och bokföringsbrott. Påföljden blev villkorlig dom och samhällstjänst i hundra timmar.

Brotten ligger sex år tillbaka, år 2000. I sitt företag med 11 anställda hade ägaren så mycket att göra att han inte orkade sköta bokföring och skattedeklarationer. Kvittona samlades helt enkelt i högar. Företagaren sa i rätten att han var utarbetad och närmast apatisk. Det handlade om sammanlagt närmare 900 000 kronor som undanhölls redovisning och beskattning i den ena av mannens då två affärsrörelser. Han åtalades för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Tingsrätten fann att företagaren saknat uppsåt och att skatter med påförda avgifter och tillägg ändå betalats senare. Därför ogillas åtalet för grovt skattebrott och mannen döms för det lindrigare skattebrott av normalgraden, samt bokföringsbrott.

Mannen är tidigare dömd likadant brott. Ett andra åtal för skattebrott i ett sidobolag ogillas helt. Företagaren slipper undan med villkorlig dom och samhällstjänst i etthundra timmar. Skulle fängelsestraff ha utdömts, är straffvärdet fyra månader. Mannen slipper också näringsförbud, som åklagaren yrkat.
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista