Protester mot stora barngrupper i Färgelanda

Förskolelärarna i Färgelanda har fått nog och protesterar nu mot de rekordstora barngrupperna i kommunens förskolor. I tisdags samlades ett 30-tal förskollärare och började sammanställa ett brev där de pekar på konsekvenserna för barnen och personalen med de stora grupperna.

Enligt förskolläraren Mia Ullestad på Håvestens förskola är det enda raka att öppna fler avdelningar så att det blir färre barn i grupperna.

Idag har de ett genomsnitt på 23 barn på de ordinarie avdelningarna.

Brevet ska gå till kommunens politiker och tjänstemän i kommunen. 

Vid en jämförelse mellan kommunerna i Fyrbodal har Färgelanda den klart sämsta personaltätheten i området och de största barngrupperna. De senaste tre åren har antalet barn i grupperna blivit fler istället för färre, trots att staten skjuter till öronmärkta pengar för att kommunerna ska sträva efter barngrupper om ungefär 15 barn. I Färgelanda är genomsnittet 23 barn på de ordinarie avdelningarna. Vissa har så många som 28 barn.
Elisabeth Cederblad
elisabth.cederblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista