JK kritiserar Vänersborgs tingsrätt

Justitiekanslern (JK) kritiserar Vänersborgs tingsrätt för att den rapporterade att en dom hade vunnit lag kraft, trots att domen var överklagad till hovrätten.

Tingsrätten lämnade helt enkelt felaktig uppgift till Rikspolisstyrelsen som i sin tur informerade kriminalvården och då hade den dömde inte mycket att sätta emot, utan fick gå i fängelse och avtjäna de tre månader han dömts till.

Varför det blev så fel har inte JK kunnat reda ut i alla de handlingar som skickats till myndigheten i ärendet, men JK konstaterar att det ur rättssynpunkt ”naturligtvis är helt oacceptabelt att ett fel av detta slag inträffar”. 

När domen sen togs upp i hovrätten kom den fram till samma straff, så egentligen orsakade felet inte någon rättsförlust för den dömde mannen. 

JK hittar inte några systematiska brister i Vänersborgs tingsrätt hantering utan utgår ifrån att detta var ett undantagsfall. 

Men han ”förutsätter att i första hand de allmänna domstolarna ägnar frågan om en korrekt rapportering tillbörlig uppmärksamhet”, så att inte domar verkställs trots att de inte vunnit laga kraft.
Cecilia Läckberg Blom
cecilia.lackberg_blom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista