Rasistattack mot spelare i Ljungskile SK

Ljungskiles mörkhyade högerback Edwin Phiri fick utså rasistiska tillmälen från Örebropubliken under söndagens match i fotbollens superetta.
-Jag försökte att inte lyssna. Men det var inte lätt att förtränga. Ropen kom ju varje gång jag rörde bollen, säger Edwin Phiri till Nerikes Allehanda.

Den 23-årige högerbacken har sitt ursprung i Zambia. Han är i år utlånad från allsvenska Örgryte, där han under tre års tid gjort 40 matcher.

-Jag hörde aldrig något sådant här i allsvenskan. Det känns bara sorgligt. Vi är ju alla människor som ska älska varandra. Men jag möts av hat bara för att min hudfärg skiljer sig från de andra spelarnas. Varför?

Svenska fotbollsförbundets matchdelegat på plats kommer att ta med rasistattacken i sin rapport till förbundet.

Han hann även med att diskutera saken med ÖSK:s klubbledning på söndagskvällen:

-Vi tar bestämt avstånd från det inträffade. Vi kommer också att så fort som möjligt ta kontakt med Ljungskile för att be om ursäkt. Sånt här får inte inträffa. Först måste bara känslorna svalna lite, säger Lennart Sjögren, ansvarig för matcharrangemanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista