Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu

Skolverket kritiserar Uddevalla i mobbnings-fall

Uddevalla kommun får kritik från Skolverket för att inte ha hjälpt en elev som trakasserats av sina klasskamrater under flera år. Skolledningen ansåg inte att det handlade om mobbning, istället erbjöds eleven samtal med kurator för att stå ut med trakasserierna.

Det var den 2 november förra året som Skolverket tog emot en anmälan från föräldrarna till en elev som går i årskurs 5 på den berörda skolan i Uddevalla kommun.

Enligt föräldrarna så har eleven från början varit utfryst och utsatt för trakasserier i form av hån, tråkningar, knuffar och slag. Föräldrarna har tagit upp detta med skolan, men skolan i sin tur har inte ansett att trakasserierna är att betrakta som mobbning. Eleven har erbjudits samtal med kurator för att stå ut med trakasserierna.

Enligt föräldrarna så är det absurt att skolan gav eleven stödjande samtal utan att samtidigt stoppa trakasserierna. När eleven började fråga om lämpliga och tillåtna vapen för att försvara sig med så fick föräldrarna nog och anmälde saken till Skolverket.

Nu kritiserar skolverket Uddevalla kommun för att inte ha uppfyllt författningarnas krav när det gäller att arbeta förebyggande och motverka alla former av kränkande behandling. Uddevalla kommun ombeds därför att senast den 21 augusti i år att lämna en redovisning över vilka åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".