Hovrätten fastställde dom mot Uddevallafar

Hovrätten för Västra Sverige fastställde idag tingsrättens tidigare dom på 14 års fängelse för den Uddevallaman som gjorde sin minderåriga dotter med barn.
Men hovrätten var inte enig - några ledamöter ville i stället döma mannen till rättspsykiatrisk vård.

51-åringen gjorde två gånger sin dotter gravid.
Nyss fyllda 13 år födde hon faderns barn, som adopterades bort. En senare graviditet med pappan som upphovsman resulterade i abort. Dottern, idag 16 år, berättade under rättegångarna om de många hundratals samlag som pappan tilltvingade sig.

Knäckfrågan för domstolarna har varit: är pappan så allvarligt psykiskt störd att han därför inte kan få fängelsestraff, utan i stället ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

När rättspsykiatriska experter är oeniga får Socialstyrelsens vetenskapliga och rättsliga råds utlåtanden väga tyngst. Men det är domstolen som ska besluta. 51-åringen och hans advokat hoppades att hovrätten skulle välja rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse. Och var ytterst nära att lyckas. Hovrätten har ett mycket utförligt resonemang om graden av 51-åringens psykiska störning, som slutar med att fängelsestraff ändå är det rätta, med röstsiffrorna 3 mot 2.

Två ledamöter hade skiljaktig mening: hovrättspresidenten själv och ett hovrättsråd. De ville döma till rättspsykiatrisk vård.

Oenigheten i hovrätten talar för att målet kan få en fortsättning i Högsta domstolen. 51-åringens advokat säger till Sveriges Radio Väst att de ska försöka med det.

Skadeståndet till flickan på 600 000 kronor var hovrätten helt enig om.
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".