Västra Götalandsregionen

Regionpolitiker har tröttnat på långa debatter

Regionfullmäktiges debatter är för tjatiga. Det tycker i alla fall många av fullmäktiges egna ledamöter.

Det kan ta litet tid att komma fram till klubbslaget i regionfullmäktige. När ledamöterna fått tycka fritt vid sidan av enkätfrågorna är synpunkterna på talartid, debattklimat och sammanträdenas längd det klart vanligaste ämnet.

Det är inte längtan efter fikarummet som är förklaringen, Nästan 75 procent svarar nej på frågan om mötena skall ajourneras för kaffepaus.

Debatter kan bli väldigt långa, suckar en ledamot. Två ledamöter efterlyser snärtigare och rappare debatter. En vill korta inläggen till högst fyra minuter.

En tycker att vissa ledamöter beträder talarstolen i tid och otid. En vill ha hårdare klubbföring när debatterna flummar ut

Kvaliteten på debatterna -och på debattörerna- är ett annat kärt ämne, Meningslösa diskussioner är ett omdöme, många tradiga och oproffsiga anföranden ett annat. Prata utan manus, läs inte innantill är andra synpunkter. Någon vill ha utbildning i retorik. talarkonst.

Debattklimatet tycks heller inte vara det bästa. ”Man lyssnar inte på den andre utan kör sitt race”, ibland nås lågvattenmärket att peta i andras forumleringar i stället för att nagelfara förslagen”.
Nu är den i alla fall igång- debatten om de långa debatterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".