Sanmina nyttjar bemanningsföretag

Företaget Sanmina-SCI hyr in personal från bemanningsföretag till fabriken i Jönköping. Det trots att företaget lagt ned fabriken i Motala. Fackförbundet Metalls ombudsman Magnus Johansson är upprörd.
När varslen om Motala-fabriken kom erbjöds visserligen de anställda att pendla till fabriken i Jönköping, men de tyckte att villkoren var för dåliga eftersom resan skulle ligga utanför arbetstid, uppger Magnus Johansson. - Vi skulle resa hemifrån vid lunchtid och vara hemma igen klockan två på natten. Att ge de uppsagda ett bättre anbud var aldrig aktuellt. Magnus Johansson hävdar att företaget inte är intresserat av att behålla den kompetens som finns. På fabriken i Jönköping finns nu mellan 60 och 80 personer inhyrda från bemanningsföretag, uppger ett Metallombud som vill vara anonymt. Samma person säger att fabriken bygger upp ett lager för att sedan flytta tillverkningen till Kina. Enligt Magnus Johansson använde sig Sanmina-SCI inte av de uppsagda i Motala för att de betraktas som bråkmakare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".