Fler flyktingplatser efterlyses

Den tillfälliga asyllagen Sverige gör att tre gånger så många flyktningar kommer att få uppehållstillstånd i år jämfört med förra året. Och kommunerna har fått en förfrågan från Integrationsverket om det kan ta emot fler flyktingar. Hittills har fem kommuner i vårt område svarat.

Vänersborg och Uddevalla tar också emot fler flyktingar i och med den nya tillfälliga asyllagen. I april kunde Sveriges Radio Väst rapportera att Färgelanda beslutat sig för att erbjuda 35 platser, samtidigt som Lysekil valde att inte utöka sin kvot.

Nu har Uddevalla, Vänersborg och Åmål också svarat till Integrationsverket och Uddevalla och Vänersborg kommer att erbjuda fler introduktionsplatser jämfört med tidigare. Vänersborg ökar med 35 platser och Uddevalla med 74. Åmål har redan 30 introduktionsplatser, men har beslutat att inte utöka det antalet. Integrationsverket hade föreslagit att dom skulle ta emot 18 ytterligare.

Sverige kommer att ta emot tre gånger så många flyktningar i år på grund av den tillfälliga asyllagen och Integrationsverket har skickat ut en förfrågan till nästan alla kommuner för att få fram 26 000 nya introduktionsplatser. Hittills har 109 svarat, vilket gett drygt 3000 platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".