1 200 utan telefon efter åskoväder

1 200 abonnenter i vårt sändningsområde är utan telefon. Några enstaka har varit utan telefon i flera veckor. Orsaken till teleavbrotten är åskovädren. Vårt område är det som drabbats värst i landet.
När åskan slår ner kan det drabba telenätet på flera sätt. Det kan slå ut utrustningen i telestationena eller i hemmen, eller också kan kablar mellan telestationer eller de som går till hemmen skadas. Så att en telefon inte fungerar kan bero på flera saker, och när ett fel åtgärdats så kanske inte telefonen fungerar ändå, för att det finns ytterligare någon skada någon annanstans. Det kan alltså ta lång tid att åtgärda att en abonnent blivit av med telefonförbindelsen. Sen finns det en del skador som åskan orsakar men som inte visar sig med en gång, utan bryter ut senare. Därför är det forfarande 120 fel om dagen som anmäls som har med åskovädren i juni och maj att göra. Extra personal har tagits in för att åtgärda problemen, men det går inte att säga när läget återgått till det normala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".