Bönderna trötta på blankettbyråkrati

De svenska bönderna har tröttnat på byråkratin. Nu uppmanar LRF regeringen och riksdagen att minska regelbördan med 40 procent fram till år 2010.

Den framgångsrike lantbrukaren skall inte bara behärska växtodling, djurhållning och utveckla sitt företag, utan också vara byråkrat, heter det i LRF-skriften ”Varför krångla till det?”, som publiceras idag.

- Jag är för lite lantbrukare och för mycket byråkrat, säger Johan Stegard, köttproducent i Västerlanda i Lilla Edet och vice ordförande i LRF Väst, till Sveriges Radio Väst.

Minska blanketthysterin, gör krångliga regler enkla, se över sanktionssystemen och se till att alla regler tolkas lika och rättssäkert i hela landet, är LRF:s budskap till regering och riksdag.

- Varje regel i sig är kanske inte så betungande, men till slut blir lasset fullt och då orkar man inte längre, säger Johan Stegard.

LRF skriver i ett pressmeddelande att en svensk morot regleras av 29 regelverk och 50 informationskrav och ett glas mjölk av 53 regelverk och 124 informationskrav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".