Man åtalad för dödsolycka på E6:an

Ett år efter dödsolyckan på E 6:an på motorvägen vid Gläborgsmotet i Munkedal åtalas nu den man som blev orsak till en 56-årig Munkedalskvinnas död.

En 40-årig dansk chaufför åtalas för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Den 56-åriga kvinnan från Munkedal hade fruktansvärd otur. Hon kom körande norrut på E 6: an på den bit av den färdiga motorvägen som börjar i Håby i Munkedal.

Det var lördagen den 4 juni förra året strax före klockan 3 på eftermiddagen. Precis norr om Gläborgs-motet, där trafiken leds av mot Stångenäset, går motorvägen på en hög viadukt. I södra änden av vägbron svänger motorvägen i en högerkurva för den som kommer söderifrån.

Den smala motorvägens fyra filer skiljs åt av vajerräcken. Men just i kurvan norr om Gläborgsmotet är en öppning i vajerräcket på något tiotal meter, för att utryckningsfordon ska kunna vända här.

Genom den enda, lilla öppningen kom plötsligt en mindre lastbil farande norrifrån i full motorvägsfart rakt in i den mötande personbil som kvinnan från Munkedal ensam körde. Hon omkom omedelbart.

Ett år efter olyckan åtalas nu den 40-årige, danske man som körde lastbilen för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Han har brustit i uppmärksamhet framåt, står det i åtalet, kanske somnat vid ratten och därigenom orsakat den 56-åriga Munkedalskvinnans död. Det finns vittnen till olyckan, andra trafikanter, som ska höras i rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".