IF Metall planerar protestaktion mot GM

En konfliktfylld sommar väntar den amerikanska biljätten General Motors - Saab Automobiles ägare. Nu planerar fackförbundet IF Metall protestaktioner mot GM tillsammans med övriga Europafack.

Tidigare i veckan strejkade arbetarna vid Azambujafabriken i Portugal, detta i samband med att Rysslands president Vladimir Putin och GM: s koncernchef Rick Wagoner undertecknade en avsiktsförklaring för GM:s nya fabrik i St Petersburg.

Det blir den tredje monteringsfabriken för GM i Ryssland antingen som del eller helägare, skriver Göteborgsposten idag.

Vid invigningen sa Wagoner att projektet tydligt visar att GM ser Ryssland som en av världens snabbast växande bilmarknader.

IF Metalls ordförande vid Saab i Trollhättan Paul Åkerlund säger att det inte är själva fabriken som oroar, utan att GM inte vill sätta sig och prata med facket, och därmed drar de slutsatsen att GM planerar att flytta alltmer produktion från väst till öst.

Nu kommer alltså protestaktionen i Portugal att följas av stödaktioner bland övriga fack i Europa.

Paul Åkerlund säger till Sveriges Radio väst att IF Metall just nu planerar aktioner, men att de i nuläget inte vill ge några kommentarer.

- Nu handlar det inte om fack, det handlar om nationer säger Paul Åkerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".