Ljungbergs nickmål viktigt på flera sätt

Det är inte ofta han gör mål med huvudet. Men hur det gick till spelar ingen roll. Eller vem som gjorde det.
- Huvudsaken var bara att det kom, säger Fredrik Ljungberg efter 1-0-segern som öppnar dörren mot en åttondelsfinal.

Det var så känslan var när Ljungberg tittade upp mot Olympiastadions storbildsskärm när kvällen och matchen var över - att Sverige just tagit ett stort och nödvändigt kliv mot slutspelsfasen. Där stod det i svart på vitt: Sverige 1 - Paraguay 0.

Sveriges första seger i VM, Sveriges första landslagsseger för året - och Sveriges första tydliga tecken på att drömmen om avancemang från gruppen snart kan vara verklighet.

Fredrik Ljungberg inser betydelsen. Men han inser också betydelsen av målet i sig, och inte att det var just han som gjorde det.

-Det är ju så, att vi tyvärr har haft väldigt svårt att göra mål hittills, säger han. 

Det såg han och alla andra i större delen av ödesmatchen mot Paraguay. Men när minuterna var på väg att rinna Sverige ur händerna kom chansen som Ljungberg inte missade. Få med skallen Johan Elmander slog ett inlägg från höger, Marcus Allbäck nickade vidare och Fredrik Ljungberg sprang rakt in i ytan där han bara hade att stöta bollen i mål med pannan.

Ett av många viktiga mål. Ett av få med huvudet. Förbundskapten Lars Lagerbäck kan inte minnas att han sett Ljungberg göra så många fler nickmål än Arsenalsvenskens första i landslaget, 1-0 på nick mot Danmark på Malmö Stadion 28 maj 1998 (3-0).

Nu innebar Ljungbergs huvud att mötet med England på tisdag gäller gruppsegern - och det innebär att Sverige också tar sig vidare till åttondelsfinal vid oavgjort.

-Det blir en stor match, säger Ljungberg. Båda lagen vill vinna, och det blir tufft - England är väldigt bra. Men: -Nu har vi gjort mål, och då kan det förhoppningsvis komma fler.

-Det spelade ingen roll vem som gjorde målet, det var bara skönt att vi gjorde det. Det hade känts tråkigt för alla supportrar som kommit hit om vi inte hade fått bjuda tillbaka.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".