Maxtaxa tvingar gamla till socialbidrag

Maxtaxan för gamla i äldrevården kan blir en ekonomisk katastrof som tvingar dom till socialbidrag. I till exempel ett äldreboende i Lilla Edet får fler än hälften av de gamla mindre pengar kvar i plånboken efter att maxtaxan införts och flera av dem kan tvingas söka socialbidrag.
Ann Brorström på socialkontoret i Lilla Edets tycker inte om Maxtaxan för den innebär en förämring för många pensionärer i Lilla Edet. Före 1 juli hade alla pensionärer, som bodde på särskilt boende i lilla edets kommun, minst 1592 kronor kvar i plånboken efter att alla utgifter till kommunen var betalda. Kommunen tog helt enkelt inte betalt för alla tjänster, om de gamla inte kunde betala. Så är det inte längre. Det beloppet blir efter den 1 juli väldigt lågt för många pensionärer det står klart nu. På ett äldreboende i Lilla Edet som Ann Brorström tittat på kommer 11 av 20 boende få mindre pengar kvar i plånboken efter än före införandet av maxtaxan. I snitt har de 11 en pension på 6600 kronor i månaden. Det står redan nu klart att flera av de inte kommer att klara av kostnadsökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".