Få med utländsk bakgrund på valsedlarna inför valet

Det är ont om kandidater med utländsk bakgrund till kommunfullmäktige i årets val. 27 procent av de som bor i Sverige och har fyllt 18 år är av utländskt ursprung, alltså är födda utomlands eller har minst en förälder som är det.

Men av samtliga kandidater till kommunfullmäktige i de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs sändningsområde är andelen bara 12 procent. Sämst av riksdagspartierna är centern med bara 7 procent.

Sedan följer moderaterna med nio, socialdemokraterna med 12, kristdemokraterna med 13, folkpartiet med 14, miljöpartiet med 17 procent -och så vänsterpartiet som sticker ut med 25 procent kandidater med utländsk bakgrund. I Trollhättan har 8 av 13 kandidater på v-listan den bakgrunden.

- Det är så det ser ut bland våra medlemmar så är det ganska naturligt att det blivit så, säger riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".