Idag visades nya Saaben

Saab Automobile inledde på måndagen den största lanseringen i företagets historia med premiärvisningen av nya sportsedanen 9-3 i Frösundavik utanför Stockholm. Göran Danielsson som provkört Saaben för Radio Väst bedömer den som en äkta Saab.
-Den känns bra att köra, säger Göran Danielsson. Den nya Saab har snabba hästar, men lugna och fina. Den som inte är uppmärksam riskerar att förlora körkortet. Mottagandet av den nya bilen blir avgörande för om Saab ska nå målet att öka försäljningen från årets beräknade 140 000 bilar till drygt 200 000 om några år. De senaste åren har nämligen varit tunga för företaget. Både 2000 och 2001 gick företaget med ett par hundra miljoner i förlust och 90-talets slut innehöll flera år med miljardförlust. Nu ser det lite ljusare ut. Trosts investeringar på närmare 5 miljarder kronor kan det i år bli ett nollresultat enligt Saabs presschef, men Saabs ägare General Motors kräver mer. Att få upp volymerna är en nyckelfråga. I år räknar saab med att 140 000 bilar kommer att lämna fabriken i Trollhättan. Förhoppningen är att den siffrran ska vara 200 000 när hela det nya 9-3 programmet är genomfört. Att Saabs ägare general motors tror på Saab borde stå klart nu efter den största lanseringen av en ny bil i saabs historia.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".