Borgerligt förslag om slopad skatt är bara valfläsk!

I går kom den borgerliga alliansen överrens om att slopa den så omdebatterade fastighetsskatten om man får regera efter valet i höst. Idag sågas förslaget av socialdemokraterna.

- Det är rena valfläsket!

Det säger socialdemokraten Rolf Mattsson om den borgerliga alliansens löfte att avskaffa den statliga fastighetsskatten om två år och ersätta den med en kommunal avgift. Mattsson är kommunalråd i Sotenäs, en av de kustkommuner där debatten varit livlig om fastighetsskatten.

- Jag vill gärna se en redovisning av hur det skall finansieras så att det inte drabbar andra sektorer för pengarna behövs i välfärden, säger Rolf Mattsson.

Enligt SE-bankens beräkningar kommer en normal villaägare att tjäna uppåt 10 000 kronor om året när det statliga fastighetsskatten avskaffas. Men Rolf Matsson talar hellre om förlorare.

- De med låga inkomster som gynnas av begränsningsregeln och knappast betalar någon fastighetsskatt får nu i stället en kommunal avgift, säger Rolf Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".