Polisen utvärderar trassliga Schengenkontroller

I höst gör polisen en utvärdering av bestämmelserna om att utländska gäster i bland annat gästhamnar och på hotell ska registreras. De kom till som en följd av Schengenavtalet och har orsakat mycket extraarbete på många håll.
- Vi har begärt att de lokala polismyndigheterna senast till oktober ska komma in med uppgifter om hur det har fungerat, säger Leif Ahlabo, länspolismästare och handläggare av gränskontrollfrågor på Rikspolisstyrelsen, till TT. Sedan förra våren gäller bestämmelserna om registrering av utländska gäster i gästhamnar, på hotell och campingplatser och man tycker på sina håll att det är jobbigt med detta extraarbete. Förändringen var en följd av inträdet i EU:s gränssamarbete Schengen. Det som har funnits i Schengenregelverket har överförts till svensk lagstiftning. Vissa förändringar TT: Kan Sverige på eget bevåg nu göra några ändringar? - Visst kan vi det, men det är klart att om vi ändrar så att det går riktigt stick i stäv med väsentliga regler i Schengenregelverket får vi naturligtvis omedelbart Bryssel på oss. Så detta är ju inte aktuellt, utan det skulle vara att inom rimliga ramar vidta förändringar. Man kan kanske tänka sig att värdet av registrering i gästhamnar inte anses så stort att det ska vara kvar. Om polisen anser att det behövs förändringar får man vända sig till regeringen och föreslå detta. Som den svenska lagen ser ut i dag riskerar den gästhamn eller det hotell eller liknande som bryter mot registreringsbestämmelserna inget straff. Enligt Leif Ahlabo, skulle en tänkbar förändring kunna vara att straffmöjligheter införs mot den som uppenbart nonchalerar bestämmelserna. Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion krävde branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretagare nyligen i ett brev till justitieminister Thomas Bodström att lagen måste utvärderas. Organisationen uppger att deras medlemmar har registrerat 3,5 miljoner utländska gäster och man frågar sig nu till vilken nytta. Begränsad nytta - Visst kan det göra nytta, men som vi svenska poliser måste arbeta kan jag inte gå in till ett hotell och be att få listan på alla utländska medborgare. Det får jag inte göra som svensk polis, jag måste i varje individuellt fall ha en anledning att göra en kontroll, säger Leif Ahlabo. - Våra kollegor i andra länder kan däremot arbeta så, och det är väl därför att det har kommit in i Schengenregelverket överhuvudtaget. TT: Så i Sverige är det begränsad nytta av det här? - Ja, det är det, säger Ahlabo, som dock nämner försvunna personer som ett område när det kan vara till nytta. - De har kanske varit på semesterresa och har inte kommit hem och anmälts som saknade av anhöriga. Den senaste uppgiften som finns är kanske att de befinner sig i Kiruna och då kan man be Kirunapolisen gå ut och söka på namnet i exempelvis hotellregister, säger Leif Ahlabo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".