Allians inom Saab diskuteras

Under fredagen hålls ett möte på hög nivå i bilvärlden, ett möte som på sikt kan betyda mycket för Saab Automobile i Trollhättan.

Ämnet på mötet är ett eventuellt samgående mellan GM, Renault och Nissan.

Det är ett högst eventuellt samgående. Enligt flera uppgifter i amerikanska medier så är egentligen ledningen på GM inte så väldigt intresserad av ett samgående.

Den som driver på om detta är miljardären Kirk Kerkorian, storägare i GM. Det är samme man som tidigare i år rakt av ville lägga ner Saab.

Om GM, Renault och Nissan skulle ingå en allians, exempelvis med ett starkt inflytande från Renaults sida, så är det lätt att se att det kan få följder för Trollhättan. Den nya ledningens intresse för Trollhättan behöver inte vara fullt så stort som Gms intresse har varit.

Men dit är det långt, men faktum är att när den här eventuella alliansen blev känd, så har börsen redan röstat för den. Gms aktier har gått upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".