Västsvenskar fast i krigshärjade Libanon

Under tisdagen fortsätter evakueringen av svenskar i Libanon. Detta sker med flyg via Syrien men också sjövägen via Cypern.

Totalt ska sammanlagt sju plan landat från Aleppo och Damaskus i Sverige under kvällen och natten, men alla svenskar kommer inte att kunna tas med i evakueringsinsatserna som görs just nu.

En av alla de tusentals svenskar som väntar på transport hem är 25-åriga Hiba Abou-Taouk från Uddevalla som är på semester i Beirut.Hon och hennes 16-åriga syster sitter fast på ett hotellrum i Beirut och väntar på att få besked om att bli evakuerade mot den syriska gränsen.

Enligt UD så är det barnfamiljer och gravida som prioriteras, därför kan det dröja med hemtransport för övriga. Men UD och det svenska konsulatet säger att de jobbar för högtryck med att få hem svenskarna.

8 mil norr om Beirut i närheten av staden Tripoli bor svenskan Marianne Holmberg Hage-Obeid, med rötter i Munkedal och Orust, med sin libanesiske man och tre barn. Det har hon gjort i snart 25 år. Nu har hon på allvar börjat fundera på om hon skall evakuera med sina barn hem till Sverige.

- Jag hoppas att få resa hem med båt. Att åka buss upp mot Syriska gränsen är för riskabelt, säger Marianne Holmberg Hage-Obeid till Sveriges Radio Väst.

I går kväll uppgick antalet svenskar som evakuerats med flyg via Syrien till omkring 850 stycken.

I dag väntas de första flygen från Libanon till Landvetter anlända, enligt svensk-arabiska föreningen i Göteborg.