Inga bidrag till dålig djurhållning

Djurhållare som missköter sina djur ska inte få några bidrag i framtiden föreslår EU-kommissionen idag. Förslaget välkomnas av länsveterinär Claes Lundgren.
Trots djurförbud har djurägare i vårt område kasserat in 100.000-tals kronor i djurbidrag. Det har Radio Väst berättat tidigare. Den som har vanvårdat sina djur har fått förbud att ha djur,- ett beslut som länsstyrelsen fattar. Men det har varit ett verkningslöst förbud, när det gäller att kamma hem djurhållningsbidrag, trots att det är samma länsstyrelse som både meddelar förbud och administrerar bidragen. Det handlar visserligen om olika enheter på länsstyrelsen och två olika regelsystem. Men konsekvenserna har blivit orimliga, tycker länsveterinär Claes Lundgren som slog larm om det här för flera år sedan. -Inte en minut för tidigt att EU tar tag i det här och samordnar villkoren för djurbidrag med kravet på god djurhållning, säger han. Men här i Sverige har myndigheterna det senaste året börjat arbeta i den andan, och lantbruksenheten får numera reda på när en djurhållare belagts med djurförbud. Fortsatta bidrag kan stoppas, om man kan visa på att det inte längre finns några djur på gården. Men att ta tillbaka redan utbetalda bidrag kan man inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".