Schyman (fi): Skolan måste ta ansvar i jämställdhetsfrågan

Bland killarna på gymnasiet är jämställdheten en icke-fråga, men mer än var tredje tjej tycker att det är den viktigaste frågan inför valet. Visar en undersökning SR radio Väst gjort och resultatet är inte överraskande säger Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ.

Det är stor skillnad mellan hur unga tjejer och unga killar ser på jämställdheten. Det visar en enkät som Sveriges Radio Väst gjort.

Enligt enkäten, som besvarats av nästan 400 förstagångsväljare i vårt område, tycker mer än var tredje tjej att jämställdheten är den viktigaste frågan i valet. Bland killarna däremot är det nästan en icke-fråga. Bara några få tycker att frågan är valrörelsens viktigaste. 

- Jag kan inte säga att jag är överraskad, säger Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ.

-Tjejer är väldigt utsatta idag. Killarna uppfattar det inte som ett problem.

- Det är ett mycket starkt tryck på unga tjejer i och med att vi har så otroligt starka könsrollsstereotyper. Tjejer ska se ut på ett visst sätt och tjejer ska våga och tjejer ska en väldig massa saker. 

Enligt Gudrun Schyman borde också skolorna ta ett större ansvar för att upplysa om jämställdheten i Sverige. 

- Det här handlar om fakta. Det borde vara en självklarhet i skolorna om vi ska få bort alla fördomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".