Regnovädret skapade stora problem

Skyfallen i går var så kraftiga att diken och dagvattenbrunnar inte klarade av svälja undan allt vatten. Resultatet blev att vägar, järnvägar och källare svämmades över med vatten.
Ja, när himlens portar i går öppnade sig över västra Sverige spolades banvallen bort, vägar stängdes av och källare vattenfylldes. Bara i Lysekilskommun översvämmades ett 50-tal källare. Även skolor och fabrikslokaler vattenfylldes. På orust och Tjörn var skadorna stora på hus och vägar. Mellan Bengtsfors och Mellerud spolades banvallen bort och banverket räknar med att trafiken är i gång där klockan 11 imorgon, just nu går buss på den sträckan. Vid Dingle och vid Munkedal stod tågtrafiken still ett par timmar i går men där kom trafiken i gång under eftermiddan. På Väg 174 öster om Bovall på Sotenäset och väg på väg 171 vid nordens ark var det igår översvämmat och avstängt, även där kom trafiken i gång under eftermiddan. 1000 av vattenfalls kunder i Dalsland förlorade elen i går på grund av åska, de flesta har nu fått tillbaka den. Vägverket, banverket och kommunerna säger att man ska se över sina dräneringssystem, men man säger i samma andetag att det inte är så mycket man kan göra när det kommer så häftiga regn. Men häftiga regn är något som kommer i framtiden om man ska tro klimatexperterna och det är kanske något man måste börja räkna med, säger Ivar Rönnbäck som är chef på räddningstjänstavdelningen i Karlstad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".