Volvo Aeros flygmotorförsäljning ner

Volvo gjorde en vinst på 1,3 miljarder kronor under andra kvartalet. Koncernchefen Leif Johansson är ganska nöjd men ser ännu inget riktigt lyft för konjunkturen. Och för Volvo Aero i Trollhättan ser det fortsatt besvärligt ut.
Volvo har som nästan alla stora industriföretag drabbats av den internationella konjunkturavmattningen. Efterfrågan har försvunnit på de flesta marknader. Asien och Östeuropa är undantagen med ordentlig tillväxt, medan det är trögt för Volvo både i USA och Europa. - Vi ser ännu ingen ljusning i Nordamerika och vi har en fortsatt nedgång i Västeuropa, särskilt i Tyskland, säger Leif Johansson. Sparåtgärder Vinsten för andra kvartalet ligger ändå i linje med förväntningarna. Men det blir svårt för Volvo att klara ett ordentligt resultatlyft utan att konjunkturen tar fart. Stora kostnadsminskningar pågår redan enligt tidigare planer. Bland annat ska Volvo spara stora summor genom att samordna den egna lastbilstillverkningen med Renault och amerikanska Mack. - Vi har riktigt stora åtgärder igång och med interna åtgärder kan vi åstadkomma mycket. Vi siktar ju på att kunna leva även på den här efterfrågenivån, säger Volvochefen Leif Johansson till TT. - Det är klart att en konjunkturuppgång skulle hjälpa till, men vi har inte sett någon än. Vi tror vi är på botten nu. Men någon kris ser Johansson inte framför sig och de anställda kan fortsätta att sova gott om natten. Några nya nedskärningspaket väntar inte, snarare tvärtom. Men affärsområdet Volvo Aero som bland annat arbetar med flygunderhåll har sett vinsten rasa under det senaste halvåret. Sorgebarnet Aeros problem är inte heller något som snabbt går att lösa. Johansson räknar med att det kommer att ta "några år" innan affärsområdet repar sig. Bakgrunden till Volvo Aeros problem är den kraftiga nedgången på flygmarknaden. - Där har vi redan smärtsamma åtgärder men vad jag kan överblicka i dag tror jag inte att det behöver bli mer, säger Johansson. Allvarligt De stora börsfallen runt om i världen är inget som Johansson direkt oroar sig för. Men klimatet påverkas av att många inte känner sig lika rika som tidigare. Däremot är World Com-krisen och det bristande förtroendet för aktiemarknaden mycket allvarligt. Styrelser och revisorer måste sätta sig ner och ordentligt gå igenom läget så att inte sådana här situationer kommer upp, anser han. - Jag tror att just det bristande förtroendet nu måste åtgärdas. I en vidare mening påverkar det konjunkturläget och också våra affärer, säger Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".