Hemliga uppgifter på soptipp

En dator innehållande sekretessbelagda uppgifter om nästan 2 000 patienter på Uddevalla sjukhus har hittats på en soptipp ute på Orust.
En man skulle dumpa saker på soptippen Månseryd på Orust när han hittade en dator. Mannen tog hem datorn och fick igång den, och det visade sig då att den innehöll två sekretessbelagda filer från Uddevalla sjukhus, med personuppgifter på drygt 1800 patienter. Chefen för Uddevalla Sjukhus, Bertil Apelman, ser väldigt allvarligt på det som har hänt och kan inte förklara hur en dator från sjukhuset kan ha hamnat på en soptipp på Orust. Han kan inte ens bekräfta att datorn har hittats på soptippen eftersom det är uppgifter som har kommit in via ett tips till tidningen Aftonbladet. Informationen som fanns i dokumenten sägs ha innehållit namn, personnummer, sjukdom och blodgrupp, och mycket tyder på att patienterna har förekommit i någon typ av medicinsk undersökning. Det normala är att alla hårddiskar slås sönder innan datorerna kasseras, säger Bertil Apelman, som nu ändå har sett över rutinerna ytterligare för att försöka ta reda på vad som egentligen har hänt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".