Få valdes med personkryss i kommunvalet

Bara fem av 574 nyvalda ledamöter i kommunerna har valts in med hjälp av personkryss. De fem är centerpartisterna Jerker Johansson och Royne Karlsson från Bengtsfors, kristdemokraten Hans-Carl Carlsson i Munkedal, folkpartisten Johan Lundgren i Trollhättann och riksdagsledamoten och folkpartisten Lars Tysklind i Strömstad.

Trots att spärren för personval i kommunerna är så låg som fem procent -och inte 8 procent som i riksdagsvalet -har kryssen inte möblerat om särskilt mycket i ordningsföljden.

Av de 574 ledamöter som tar plats i kommunfullmäktige i de 14 kommunerna i vårt område vid årsskiftet kan bara 100 -var sjätte- kalla sig personvald. Och fem av dem hade alltså inte blivit valda utan hjälp av personrösterna.

En förklaring till att det är så få personvalda är att de som kryssat ofta gjort valt partiets förstanamn.

Intresset för namnen längre ner på listan har varit mer begränsat.

Störst personligt stöd av sina väljare har kristdemokraten Daniel Jensen i Mellerud. Han kryssades av mer än 38 procent av kd-väljarna i kommunvalet. Som god tvåa kommer Ewy Gahnström, tidigare vänsterpartistiskt kommunalråd och nu etta på Solidariskt Uddevallas valsedel. Hon fick nästan 28 procent kryss.

Flest kryss fick det socialdemokratiska kommunalrådet Trollhättan, Gert-Inge Andersson, drygt 2 000. Men i procent blir det 12,2 procent.

Centerpartiet har kryssbenägna väljare. Av de 100 personvalda fullmäktigeledamöterna är var fjärde en centerpartist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista