Wagoner uppskattar Saab i Trollhättan

Saab kommer att få fortsätta att bygga Saab-bilar i Trollhättan det försäkrade GM-chefen Rick Wagoner vid en pressträff i Paris i går. Men några detaljer om den kommande produktionen i Trollhättan ville han inte ge:

-Det ingår inte i vår plan att inte bygga Saab-bilar i Sverige, sade Rick Wagoner, men han ville inte närmare kommentera Saabs planer på en mindre bil som skulle kunna garantera sysselsättning även efter 2010. 

Wagoner uttryckte på nytt uppskattning över det arbete som görs i Trollhättan. Han hade förståelse för företagets tidigare ekonomiska problem på grund av små volymer, men konstaterade samtidigt att Saab nu är inne på rätt väg.

-Saabs design är distinkt, sade Wagoner. 

GM-chefen Rick Wagoner förklarade ocks¨å vid en pressträfenf i Paris att han håller alla dörrar öppna för samarbete eller allianser så länge det gynnar General Motors.

En eventuell allians med Renault/Nissan är det ämne som överskuggar bilsalongen. 

På TT:s fråga om vilka uppenbara fördelar han ser med ett samarbete med Renault/Nissan svarade Wagoner:
-Det finns alltid möjligheter i ett sådant samarbete, men frågan är hur stora de är och hur våra aktieägare reagerar. 

Wagoner framhöll samtidigt att GM redan har stor erfarenhet av samarbete med andra bilkoncerner.
-Vi vet vad som krävs. 

Därmed förpassade Wagoner det slutliga svaret till den partssammansatta utredning som lägger fram sina slutsatser i mitten av oktober. 

Om en allians med Renault/Nissan inte blir av finns andra alternativ.
 -Men allianser är inte avgörande för att GM:s lönsamhet. Det klarar vi redan med det åtgärdsprogram som har satts in. Och lönsamhet är vår första prioritet. 

På frågan om GM ska styra en eventuell allians svarade Wagoner att han inte har några ambitioner att bli boss över de tre bilföretagen.
 -Att leda GM är fullt tillräckligt./TT