Färjeresa blev skräckresa

En färjekryssning mellan Göteborg och norska Kristiansand blev en skräckresa. Ett gäng rasister ombord misshandlade och ofredade andra passagerare. Fyra ledare i rasistgänget - varav en från Trollhättan och två från Grästorp - sitter nu anhållna misstänkta för grov misshandel.

Klockan sju i fredags kväll gick danska DFDS-lines ”Princess of Scandinavia” ut från Göteborg på sin vanliga fredagskryss över Skagerack till Kristiansand. Med ombord var ett stort rasistgäng på omkring 15 personer, män i tjugo- och trettioårsåldern hemmahörande i bland annat Trollhättan, Grästorp och Göteborgs skärgård.

Enligt polisen bråkade gänget ombord under i stort sett hela resan. När fartygets egna tre vakter försökte ingripa mot de värsta bråkstakarna, fick de hela rasistgänget mot sig och tvingades backa. Någon gång efter midnatt urartade bråken, när fyra av rasisterna trängde sig in i en hytt och misshandlade en kvinna och två andra män med slag och sparkar. Kvinnan skadades svårt i ansiktet. Offren för rasistgänget var personer som inte såg ut som svenskar.

Vakterna på färjan har rätt att frihetsberöva folk ombord som bråkar, men kunde inte göra något efter som de var i underläge. När vakterna försökte ingripa reste sig hela gänget upp och vakterna tvingades backa.

När färjan anlade Frihamnen  i Göteborg vid 18 tiden på lördagskvällen väntade 16 poliser vid kaj. De fyra ledarna pekades ut av dem som misshandlats och greps av polisen. De är alla mellan 24 och 32 år gamla, en kommer från Trollhättan, två från Grästorp och den fjärde från en ö utanför Göteborg. De fyra är nu anhållna misstänkta för grov misshandel.
Ombord på färjan var 850 personer./ TT