Avslöjad kartell gav billigare asfalt i Uddevalla

Rättegången mot misstänkt kartellbildning i asfaltbranschen får Uddevalla kommun att fråga sig om de också blivit lurade. När byggföretagen anklagades för alltför dyra asfaltsjobb sjönk priset med en femtedel och skattebetalarna sparade stora pengar:

Uddevalla är en av de kommuner som har nämnts i samband med den stora rättegången i Stockholm om ett påstått olagligt samarbete mellan entreprenadföretag för att trissa upp priserna för kommunerna. Det handlar om böter som kan bli flera hundra miljoner.

Uddevalla figurerar här - för några månader sände Uddevalla kommun underlag som ska användas i rätten, och då faktiskt av försvarssidan.

För Uddevalla har gjort vad man kan för att se om kommunen blev lurad - utan resultat. Materialet gäller åren 1998, 1999 och 2000 då Uddevalla hade Skanska som entreprenör för ungefär 4 - 5 miljoner om året.

- Inga bevis för något skumt, säger gatu- och parkchef Sten Anders Olsson. Fast han konstaterar att efter uppmärksamheten om asfaltkartellen så sjönk priset med en femtedel, 18 procent - och det blev en ny entreprenör, Peab.  
Lasse Wieslander
lars.wieslandet@sr.se