Säldöden större än väntat

Prognoserna för säldöden ser allt dystrare ut. Säldöden kan komma att drabba dubbelt så många sälar som man hittills trott.
Forskarna har jämfört virusutbrottet 1988 med årets förlopp och tror nu att en lika stor andel av sälarna kan drabbas denna gång. Mellan 8 000 och 11 000 sälar kan dö innan virussjukdomen härjat klart i vattnet utanför den svenska västkusten, visar nya prognoser. Tidigare har man trott att siffran skulle hamna runt 5 000, enligt Martin Larsvik, marinbiolog på Havslaboratoriet i Tjärnö. - 1988 var det 56 procent av sälarna i Skagerrak och Kattegatt som dog. Och hittills följer årets kurva den som var 1988. Det ser ut att bli väldigt likt, säger Larsvik. Över 2 000 sälar beräknas ha dött i Skagerrak och Kattegatt sedan virussjukdomen bröt ut i våras. Igår besökte ju vikarierande miljöminister Lena Sommestad Tjärnö. Hon sade att regeringen är beredd att ge ytterligare stöd till de fältorganisationer som arbetar med att samla in och ta prover på döda sälar. Sommestad sade också att kommunerna inte kan vänta sig några extra pengar för att ta hand om alla döda sälar. Lena Sommestad hävdar dock att kommunerna får indirekt hjälp genom att Tjärnölaboratoriet och fältorganisationerna har fått ökat stöd. Sälforskarna tittar nu på vilka långsiktiga risker som virussjukdomen har för sälstammens utveckling. - Vi har gott hopp om att sälstammen ska återhämta sig eftersom tillväxttakten har varit god sedan det förra utbrottet för 14 år sedan, säger Martin Larsvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".