Polisen reder ut färre brott

Polisen redde ut färre brott år 2001 än år 1982. Förra året var det bara 26 procent av brotten som klarades upp jämfört med 41 procent år 1982. Det visar en studie som Brottsförebyggande rådet, gjort.
Enligt Brottsförebyggande rådet beror polisens minskade effektivitet på en del händelser i mitten av 90-talet: Den så kallade närpolisreformen innebar att resurser flyttades från utredningsverksamhet till nya arbetsområden, och förutom att civilanställd personal sades upp så pensionerades även ett stort antal erfarna utredare. Den totala uppklarningsprocenten för Västra Götaland ligger på 25 procent, vilket är i stort sett samma som den nationella nivån. Tittar man på antalet uppklarade bostadsinbrott så är siffran endast 15 procent för hela landet, medan det i Västra Götaland ligger på ännu mer låga 6 procent. När det gäller bilstölder så är det ett lågt betyg för Västra Götaland - endast 8 procent mot hela landets 60 procent. Däremot är uppklarningsprocenten bättre för Västra Götaland vid mordfall. 67 procent av de brotten klarades av. Enligt Ragnar Pålsson, chef för strategisektionen på Rikspolisstyrelsen, så beror variationerna på socioekonomiska villkor och polismyndigheternas olika prioriteringar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".