Svenska U21-landslaget föll stort mot Serbien på Edsborg i Trollhättan

Sveriges U21-landslag var chanslöst i den avgörande kvalmatchen till EM-slutspelet. Serbien vann med 5-0 inför 9 102 åskådare på Edsborg i Trollhättan. Det var tredje gången som Trollhättan slog publikrekord för U21-landskamper.

Trollhättan bjöd till fest denna tisdagskväll. Nytt publikrekord för U21-landslaget, tivoli en bit bakom ena målet och en stämning av hoppfull, svensk förväntan. På pappret hade Sverige ett bra, nästan strålande, utgångsläge. Det fanns ju en 3-0-seger i protokollet från bortamatchen i fredags.
-Vi hade snackat mycket om attityd inför matchen. Vi skulle inte spela på resultatet. Vår attityd skulle vara att anfalla, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Om de svenska spelarna hade med sig någon överdriven säkerhet ut på plan, så bör den ha försvunnit snabbt. Inom elva minuter hade Serbien gjort 2-0.
-Då blev vi fega, ängsliga och tänkte att det här kan vi tappa. Medan Serbiens spelare fick ny mental energi och självförtroende, konstaterar Lennartsson.
-Om vi i stället tagit ledningen, hade det blivit helt annorlunda, tillägger han.

Möjligheten fanns. Strax före Serbiens första mål blev Henok Goitom fri med gästernas målvakt på en fin passning från Samuel Holmén, men Goitom fick inte till avslutningen.

3-0 kom inte som någon överraskning. Stefan Babovic lyfte snyggt in bollen vid Dahlins högra kryss efter 35 minuter. Det var klasskillnad mellan lagen. Serbien hade fart, kraft och energi. Sverige såg långsamt och osäkert ut.

Målvakten Johan Dahlin, hemmason i Trollhättan men nu i norska Lyn, tvingades bryta matchen i paus. Han led av sviter efter en serbisk armbåge i ryggen.

I 59:e minuten kom 4-0. Stefan Babovic fick en passning från höger mitt i straffområdet och sköt längs marken. Det fanns ganska många svenskar i närheten, men ingen som tog itu med Babovic.

I det läget krävdes två svenska mål för ett avancemang till EM, eftersom Serbien skulle gått vidare på fler bortamål om det sammanlagda resultatet blivit 4-4.

Vid 5-0 sprang Milos Krasic fram och stal bollen som Fredrik Stoor försökte brösta vidare till Sahlman i kanten av straffområdet. Det kändes som en passande slutpunkt för det sista svenska hoppet.

Micke Larsson/TT