Läkare missade cancer

En distriktsläkare på en vårdcentral i Trollhättan missade en allvarlig cancer i bukspottskörteln hos en manlig patient och ordinerade i stället medicin mot magsår. När cancern senare upptäcktes, var det för sent att operera. Patientens liv gick inte att rädda. Nu prickas läkaren av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Den 59-årige trollhättebon hade högt blodtryck och sökte i november i fjol hjälp på sin vårdcentral för trötthet och törst.

Behandlande läkare konstaterade diabetes och ordinerade medicin mot det. Mannen hade fortsatta buksmärtor och minskade snabbt i vikt. Vid nytt besök hos samma läkare ordinerades läkemedel mot magsår. En rad upprepade besök hos eller telefonkontakter med samma läkare, utan att nya blodprov togs, resulterade i fler smärtstillande tabletter, men inte rätt diagnos. En dryg månad senare var 59-åringen gul i huden och hade gula ögon. En och en halv månad efter första besöket på vårdcentralen remitterade en annan läkare genast trollhättebon till NÄL, där man konstaterade en långt framskriden cancer i bukspottkörteln, som inte gick att operera. Mannen avled den 1 februari.

Det är trollhättebons änka som anmält den 48-åriga distriktsläkaren för dålig uppföljning, bristande blodprovstagning och nonchalant patientbehandling på vårdcentralen. Och hon får rätt av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som ger läkaren en erinran, alltså en formell anmärkning, för att patientens buksmärtor inte utretts på ett korrekt sätt. Läkarens åtgärder har inte varit rimliga, vederbörande har inte varit tillräckligt noggrann och felet är varken litet eller ursäktligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".