Personligt valda mer aktiva

De politiker som kom in i riksdagen genom personvalet, de är mer aktiva än andra ledamöter. Det visar en rapport från tankesmedjan Den Nya Välfärden.
12 av de 349 ledamöter som suttit i riksdagen de senaste fyra åren är personvalda. De fick alltså så många kryss i valet 1998 att de tog sig upp på valbar plats från en plats längre ner på listan. De 12 personvalda ledamöterna fördelar sig på alla sju riksdagspartierna men med en kraftig övervikt för borgerliga politiker. En av dem är centerpartisten Åsa Torstensson från Strömstad som med hjälp av personrösterna tog sig in i riksdagen och slog ut Elving Andersson från Uddevalla. Tankesmedjan Den nya Välfärden har mätt hur aktiva de personvalda ledamöterna har varit i riksdagen och jämfört dem med övriga ledamöter. Skillnaden är stor. Medan de personvalda i genomsnitt skrivit 54 motioner under mandatperioden, är snittet för samtliga ledamöter 40 motioner; och medan de personvalda ställt i genomsnitt 30 frågor till statsråden så är snittet för hela riksdagen hälften av det antalet. Allra flitigast bland de personvalda är centerpartisten Sofia Jonsson från Örebro län och folkpartisten Eva Flyborg från Göteborg. Men också Åsa Torstensson ligger långt över snittet för hela riksdagen. Det går att göra invändningar mot det här sättet att räkna. De ledamöter som tillhör ett regeringsparti har andra sätt att agera än att skriva motioner och ställa frågor till de egna ministrarna - och det påverkar förstås mätningen av hela riksdagen. Att Åsa Torstensson agerat oftare än sin företrädare Elving Andersson kan också möjligen delvis förklaras med att centern under förra mandatperioden hade ett intimt samarbete med den socialdemokratiska regeringen. Men ändå är bilden ganska tydlig: De personvalda riksdagsledamöterna har gjort vad de kunnat för att motsvara förtroendet. Hur mycket de kunnat påverka politiken är en annan sak.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".