Cecilia Stegö Chiló

Kulturministern Cecilia Stegö Chilò avgår

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår enligt regeringens hemsida.

I pressmeddelandet på regeringens hemsida skriver hon: ”Genom att inte betala tv-avgift och att anlita så kallad svart hemhjälp har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt att rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna AB och Svenska Transportarbetareförbundets polisanmälningar.

Eftersom det inte kommer att vara möjligt att inom rimlig tid reda upp situationen ser jag inte längre någon möjlighet att genom ett engagerat och kompetent arbete reparera den skada jag åsamkat regeringen” säger hon.

Vidare skriver Stegö Chilò i pressmeddelandet att hon är uppriktigt ledsen över att ha bidragit till att den nya regeringen inte fick någon flygande start.

”Vid tillträdet uttryckte jag i ett flertal medier att jag accepterat att vara moderat kulturminister i Sveriges nya alliansregering. Ändå har många redaktioner valt att ifrågasätta den lojaliteten och låta andra människor spekulera om hur jag ser på mitt uppdrag. Jag har kritiserats för att jag inte har förklarat mig, men i dag presenteras en kulturbudget som öppnar för fyra års reformarbete på kulturens område. Svensk kultur behöver förnyelse och svensk borgerlighet behöver en modern och självmedveten kultursyn. Jag önskar min efterträdare all lycka i det arbetet.” Hon fortsätter:

”Jag är naturligtvis mycket ledsen över att behöva lämna det blivande kulturdepartementet efter så kort tid. Att få arbeta tillsammans med en ytterst professionell personal med frågor jag brinner för var ett privilegium - om än ett kort.”

Hon vill inte lämna några ytterligare kommentarer under måndagen av hänsyn till budgetpropositionen.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".