Sämre mat på vissa äldreboenden

På Stångenäshemmet i Lysekil får de boende gröt och kräm istället för gratäng. Det enligt personalen på äldreboendet som inte är glada över vad de serverar sina gamla.
Avgiften på alla äldreboenden i kommunen är densamma, men det verkar alltså som att maten som serveras på olika inrättningar är av skiftande kvalitet. Kerstin Lindblom är undersköterska och jobbar på avdelning 5 en demensavdelning på Stångenäshemmet, och hon säger att för en gammal människa som har svårt att röra sej, och aktivera sig, betyder maten mycket mer. Smaker och lukter som känns igen är viktigt för välbefinnandet. Därför tycker Kerstin Linblom att det känns tråkigt att behöva servera kräm, när matsedeln lovar något annat. Lysekilshemmets boende får mat från sjukhusköket inne i Lysekil, medan Stångenäshemmet har ett eget kök, och trots att matsedeln och priset är den samma blir de inte likvärdig mat. Kerstin har samlat på sej matsedlar från några veckor tllbaka, och där kan man se ändringarna som gjorts bland annat från blomkålsgratäng till bärkräm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".