JO-kritik mot förstörd uddevallafilm

JO kritiserar Uddevalla kommun för att de förstört en film där lokala politiker parodieras.

När näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen i Uddevalla i april förra året skulle presentera en verksamhetsplan för åren 2006-2008 gjordes det i form av ett teaterstycke. I teaterstycket parodierades lokala politiker. 

Förvaltningens möte och teaterstycket filmades av en grupp gymnasieelever och den överlämnades till förvaltningen.

Politiker och journalister försökte senare få del av filmen eftersom de ansåg att den var en offentlig handling. 

Filmen hade dock förstörts av chefen för näringslivskontoret, Owe Westberg, eftersom han ansåg att den var internt arbetsmaterial. För detta JO-anmäldes han av kristdemokraten Hans Jonasson som hävdar att det var tjänstefel att förstöra filmen. 

I en dom i augusti förra året konstaterade kammarrätten att filmen inte var en allmän handling utan skulle betraktas som en minnesanteckning. 

JO, Nils-Olof Berggren, är nu klar med sin utredning där han konstaterar att kommunen inte har hanterat filmen på ett tillfredsställande sätt. Han skriver också att filmens rättsliga status var svårbedömd och att den därför inte borde ha förstörts. Därmed avslutar han också ärendet./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".