Hemlighetsfullt kring spritfabriken

Tillslaget mot spritfabriken mellan Grindstad och Mellerud kan vara ett av de största någonsin gjorts i trakten. Polisen är ännu förtegen av utredningstekniska skäl.
Det var i april som polisen via tips och spaning fick upp ögonen för att det pågick skumma aktiviteter på den ensliga landsbygden söder om Mellerud. Bilar med utländska registreringsskyltar förekom i flitig trafik. Man observerade t ex att det lastades saker mellan olika bilar. Polisen kontaktade sina kolleger på tullkrimiminalen i Göteborg, som tog över spaningen, eftersom det fanns tecken på att det handlade om smuggling - smuggling ut ur landet av färdig, illegal sprit, och smuggling in i landet av råvaror för sprittillverkningen. Efter flera månaders spaning slog så polisen tidigare i veckan till mot en förfallen bondgård på Dalboslätten söder om Mellerud. Där hittades stora mängder färdig sprit, liksom mäsk, och i ladan fanns en man i trettioårsåldern från ett öststatsland. Det är han som nu sitter anhållen hos polisen i Åmål och förhörs. På brottsplatsen gjordes i dag husrannsakan. Platsen är avspärrad och bevakad dygnet runt. Gården ägs sedan fem år av en annan man bosatt i trakten. Fler gripanden och anhållanden väntas i den stora sprithärvan på Dal, för det finns all anledning att tro att omfattningen är större än vad som har gjorts gällande i dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista