Orust förklarat katastrofområde

Orust förklarades natten till fredagen som katastrofområde, till följd av svåra oväder med åska och stora regnmängder. Tidigt på morgonen fanns inga rapporter om allvarliga personskador. En man kunde i sista sekunden räddas ut ur sin vattenfyllda källare. De materiella skadorna var dock mycket omfattande.
Orust drabbades särskilt hårt av torsdagskvällens oväder längs Västkusten och under natten fortsatte det att regna. Vägsträckor på sex ställen spolades bort av vattenmassorna och människor uppmanades att hålla sig inne. Många bilister blev dock stående på vägarna i sina fordon. - De har vatten upp till backspeglarna, sade Tonny Karlsson, räddningschef på Orust, tidigt på fredagsmorgonen. Räddad i sista stund Inga allvarliga personskador rapporterades under natten, men en man på Lavö fick under dramatiska former räddas ur en vattenfylld källare sedan mannens hustru slagit larm. - Han hade pressats upp mot källartaket. Vattnet stod 1,70 meter djupt och hade vällt in i en störtvåg, berättar Tonny Karlsson. Bandvagnar sattes in, bland annat för sjuktransporter. De materiella skadorna blev mycket omfattande. Förutom att vägavsnitt spolades bort vattenfylldes många källare och grunden till ett boningshus rörde på sig. Ett par bränder uppstod också, i ett garage och i en fiskebod. Omkring 6 000 abonnenter på Orust och grannön Tjörn blev strömlösa men elen började dock återvände senare på natten. En stor mängd fritidsbåtar längs västkusten behövde också assistans på grund av ovädret. Militär beredskap Polis och räddningstjänst arbetade för högtryck och militären stod i beredskap att rycka in vid behov. Kommunen bemannade sin växel och lade ut information på sin hemsida på Internet. Tonny Karlsson konstaterade att räddningspersonalen endast hann med det mest akuta under natten. - Jag har aldrig varit med om maken under mina år, jag har varit i tjänst här 15 år och dessförinnan 20 år i Göteborg, summerar han. Värst utsatt var den västra delen av kommunen, i samhällen som Mollösund, Ellös och Henån. I centralorten Henån upprättades en räddningsstab under natten. - Orust och Tjörn drabbades av skyfall även i förra veckan. Den svåra situationen nu kan delvis bero på att det funnits mycket vatten som inte hunnit rinna undan, säger Göran Ekstedt, informationsdirektör på Västra Götalandsregionen. Först när det ljusnar på fredagsmorgonen kan räddningsledningen överblicka läget runt om på ön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".