Leifab-ärendet till regeringsrätten

Efter att kammarätten i Göteborg slagit fast att det kommunala bolaget Leifab i Lilla edet brutit mot lagen om offentlig upphandling så tar kommunen nu ärendet till regeringsrätten.
I dag ska kommunstyrelsens arbetsutskott i lilla edet, om allt går enligt planerna, godkänna att kommunen har sökt prövningstillstånd för ärendet hos regeringsrätten. Bakgrunden är att företaget Storel bestämde sig för att lägga sitt centrallager i Lilla Edet. Lagret skulle byggas på det kommunala bolaget Leifabs mark, själva byggnaden byggas av det privata företaget Göteborgs betongbornning ab. När allt är klart skulle Göteborgs betongborrning hyra ut lokalen till Storel. Så blev det inte, utan strax efter att lagret stod klart köpte det kommunala bolaget Leifab lagerlokalen av Göteborgs betongborrning. Redan från början hade Leifab option på att köpa lokalen och diskussioner hade också förts mellan Leifab och Storel om hur ett hyresavtal skulle se ut mellan de två om Leifab köpte lokalen. I praktiken blev det så att kommunen beställde lokalen av Göteborgs betongborrning utan att konkurrerande företag fick möjlighet att lämna in offerter. Länsrätten, kammarrätten, nämnden för offentlig upphandling och konkurenskommissionen har alla konstaterat att kommunen gjorde fel. Nu hoppas kommunen på regeringssrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".