1 av 10
Hela klassen jublar efter segern i länsfinalen. Sara Svanbäck och Love Palmqvist håller i prischecken och blommorna. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
2 av 10
Sara Svanbäck och Love Palmqvist intervjuas av progrmaledaren Johanna Ravhed efter segern i länsfinalen. Kanalchefen Ylva Frid står redo med blommorna. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
3 av 10
Elundskolans lag till vänster, Irstaskolans till höger, laddar för snabbfrågorna. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
4 av 10
Kalle Arvidsson och Annie Wång tävlar för klass 5B från Elundskolan i Köping. Foto: Monica Elfström/SR.
5 av 10
Love Palmqvist och Sara Svanbäck klass 5A från Irstaskolan i Västerås. Foto: Monica Elfström/SR.
6 av 10
Programledare Johanna Ravhed och domare Per Rickheden. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
7 av 10
Klasserna sitter i publiken och hejar fram sina tävlande. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
8 av 10
Fr v Lydia Binbach, Ellen Dahlberg och Jakob Åsman, experter för Elundskolan från Köping. Foto: Monica Elfström/SR.
9 av 10
Fr v Anton Björneklett, Emelie Johansson och Sara Gelin, experter för Irstaskolan. Foto: Monica Elfström/SR.
10 av 10
Per Rickheden håller koll på ställningen och dömer hårt men rättvist i Vi i Femman i Västmanland. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
Länsfinal 8 februari

Irstaskolan vann länsfinalen!

Ladda ner
36 min

Irstaskolan 5A från Västerås är Västmanlands smartaste och snabbaste femteklass. Laget med Sara Svanbäck och Love Palmqvist vann under tisdagskvällen länsfinalen i kunskapstävlingen Vi i femman. De mötte Elundskolan 5B från Köping som representerades av Annie Wång och Kalle Arvidsson. Matchen som direktsändes i P4 Västmanland slutade 11-5.

Till länsfinalen hade svårighetsgraden på frågorna höjts rejält. Ändå klarade klasserna av frågor om politiska partier som söker partiledare och där en länsbo är aktuell, Sven-Erik Österberg för Socialdemokraterna, och vad mikrobloggar som används under de pågående oroligheterna i Egypten heter, svaret var twitter.

Irstaskolan högg dock ledningen i början av matchen och släppte inte Elundskolan inpå sig en enda gång. Därmed kammade västeråsklassen hem 3000 kronor till klasskassan. Elundskolan gick inte heller lottlös, en andraplacering i länsfinalen innebär 1500 kr till klassen.

Nu väntar regionfinalen i Vi i femman mot länsvinnarna i Värmland och Örebro län. Den matchen spelas nu på torsdag kväll i Örebro, och sänds samtidigt direkt i P4 Västmanland och de andra tävlande kanalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".