Hur kunde jag smittas av det här nu då? (Foto: Scanpix)

Hur smittar det?

Tisdag 14 november

Om jag sätter mig längst bort i hörnet vid lunchbordet - slipper kollegorna min influensa då? Smittar svinkoppor i badet? När kan barnen komma tillbaka efter en kräksjuka och hur smittsam är en nysning utomhus? Dagens Kropp & Själ handlar om hur olika virus och bakterier egentligen sprider sig. I det direktsända telefonväkteriet kan du ringa och fråga smittskyddsläkaren Hans Fredlund om hur du tacklar vinterns sjukor.

Dessutom handlar det om saltet vi stoppar i oss. Svenskens intag av salt ligger på den dubbla rekommenderade nivån. Det är dags att göra någonting åt saken tycker Livsmedelsverket och inleder nu en femårig kampanj för att halvera saltanvändningen. Tanken är att salthalten ska sänkas med 5 procent i halvåret; det är så långsamt att vi konsumenter inte kommer att märka något, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.

I del två i vår serie om hormoner guidar Gustav Asplund oss, tillsamman med professor Åke Possett, till det mytomspunna testosteronet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".