Madeleine Pettersson är allergisk mot det mesta.

Leva med allergi

P1 tisdag 24 april

Att vara hänvisad till en egen kö i skolmatsalen, att inte bli bjuden på kalas, att aldrig kunna vara spontan, det är vardag för många allergiker. Förutom att det är besvärligt att bli sjuk av minsta lilla felsteg så mår många födoämnesallergiker sämre än andra både psykiskt och socialt, visar ny forskning.

Dessutom handlar det om varför vissa blir allergiska medan andra slipper undan. Bengt Björkstén, prof emeritus vid institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet, berättar varför man börjar ifrågasätta den så kallade ”hyginenhypotesen”. I lyssnarfrågan tar vi reda på varför man kan få migrän av kinamat, varmkorv och choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".